A mig diàleg

What is the Word
Auditori San Ildefonso de Cornellà, 16 de març de 2019

Imatge extreta de entradescornella.cat

Samuel Beckett era un escriptor i poeta més aviat pessimista pel que fa al futur que li esperava a la raça humana. Els seus texts tenien la naturalesa de l’humor negre i fosc. En particular, el seu últim poema, que dóna nom a aquesta peça, és un poema trencat i negatiu.

“What is the Word” sembla buscar precisament això: la paraula necessària, la paraula final, a través d’una conversació en un espai quasi platònic però de dansa i so. Emperò hi ha moments on sembla que busqui més bé el significat d’una cerca, deixant així de ser una conversa a tres bandes entre la literatura (escriptor), la dansa (ballarina) i música (compositor).

La primera part de l’obra és intensa, Constanza aconsegueix omplir l’escenari amb moviments senzills a l’estil José Limón però que manté la suficient tensió per a quedar-te atrapada mirant: només amb la rigidesa i precisió dels moviments l’obra agafa sentit per si sola, en consonància amb el poema de Beckett. Ara bé no podem dir el mateix de la continuació, on la ballarina busca un costat més salvatge i es mou més per l’escenari, amb emocions enfrontades i més fortes però sense sentir-nos implicats o tan curiosos com a la part anterior. Aquesta tensió la recupera parcialment a la tercera i última part de la peça, on es pot apreciar la foscor, el pessimisme i l’autodestrucció més propera a Samuel Beckett.

Contràriament, tant els colors de les llums com la seva coreografia són fantàstiques, traslladant-nos a una altra dimensió abstracta però fortament significativa com la paraula mateixa.

La tercera integrant del diàleg és la música però malauradament sembla, seguint la metàfora, la típica persona que se’ns fa pesada i ignorem (deixem d’escoltar). I això frustra a l’espectador. Tenim un element meravellós, una composició en essència emotiva però que no deixa espai a la coreografia, a la respiració ni a la reflexió i que arriba un moment on no diu res interessant.

Eva Campos Suárez
@platartistic @evinawer


Dime

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s